Ques 1.What is ‘Heterobilharzia Americana’, recently seen in the news,?
[A] Virus
[B] Whipworm
[C] Flatworm
[D] Bacteria
Correct Answer: C [Flatworm ]
Ques 2.Recently, which neutrino observatory at the Earth’s South Pole detected subatomic particles called neutrinos?
[A] Sudbury Neutrino Observatory
[B] Baksan Neutrino Observatory
[C] Kamioka Observatory
[D] IceCube neutrino observatory
Correct Answer: D [IceCube neutrino observatory]
Ques 3.Which organization has recently launched the White Rabbit Collaboration (WRC) to foster the uptake of White Rabbit technology by Industry?
[A] CERN
[B] ILO
[C] UNICEF
[D] UNDP
Correct Answer: A [CERN]
Ques 4.What are ‘Shallow fakes’, recently seen in news?
[A] Pictures, videos, and voice clips created without the help of AI
[B] Voice clips created with the help of AI
[C] AI-powered algorithms
[D] None of the Above
Correct Answer: A [Pictures, videos, and voice clips created without the help of AI]
Ques 5.Recently, which IIT have developed a nanosensor designed for the swift detection of Cytokines, proteins crucial in cell regulation?
[A] IIT Bombay
[B] IIT Delhi
[C] IIT Jodhpur
[D] IIT Madras
Correct Answer: C [IIT Jodhpur]
Ques 6.According to Global Hepatitis Report 2024, what percentage of the global Hepatitis B & C disease burden did India account for in 2022?
[A] 10.5%
[B] 11.6%
[C] 12.1%
[D] 9.5%
Correct Answer: B [11.6%]
Ques 7.Recently, which organization has been designated as the Nodal Centre for the ‘Space Science and Technology Awareness Training (START)’ programme by the ISRO?
[A] Gujarat Council on Science and Technology (GUJCOST)
[B] M.P Council of Science and Technology (MPCST)
[C] Council of Science and Technology, Lucknow
[D] Council of Scientific & Industrial Research, New Delhi
Correct Answer: A [Gujarat Council on Science and Technology (GUJCOST) ]
Ques 8.What is ‘VA-ResNet-50’, recently seen in news?
[A] AI tool which can predicts fatal heart rhythm
[B] Newly discovered species of bamboo plant
[C] Vaccine of Tuberculosis
[D] Black hole
Correct Answer: A [AI tool which can predicts fatal heart rhythm]
Ques 9.What kind of disease is ‘Whooping cough’, recently seen in news?
[A] Bacterial disease
[B] Viral disease
[C] Fungal disease
[D] Parasitic disease
Correct Answer: A [Bacterial disease]
Ques 10.Dragonfly rotorcraft mission, recently seen in news, is associated with which space organization?
[A] NASA
[B] ISRO
[C] CNSA
[D] JAXA
Correct Answer: A [NASA]