1.Indian activist Safeena Hussain, who has been awarded the prestigious $500,000 WISE Prize recently, has been awarded for her work related to __:
[A] Girls’ education
[B] Environment
[C] Poverty
[D] Women empowerment
Correct Answer: A
2.Which British-Indian is the new head of the British Broadcasting Corporation (BBC)?
[A] Samir Shah
[B] Leena Nair
[C] Shantanu Narayen
[D] Arvind Krishna
Correct Answer: A
3.Tshering Tashi, who was seen in the news, is associated with which profession?
[A] Artist
[B] Author
[C] Sports person
[D] Politician
Correct Answer: B
4.Prashant Agrawal, who was seen in the news, is associated with which profession?
[A] Sportsperson
[B] Politician
[C] Social worker
[D] Scientist
Correct Answer: C
5.Donald Tusk has become the new Prime Minister of which country recently?
[A] Poland
[B] Czech Republic
[C] Slovakia
[D] Belarus
Correct Answer: A
6.Recently, Indian Lawyer Uma Sekhar was elected to the governing council of International Institute for the Unification of Private Law (UNIDROIT) . UNIDROIT is based at which city?
[A] Geneva
[B] Paris
[C] Rome
[D] Washington DC
Correct Answer: C
7.Annual festival ‘Shar Amartala Torgya’ is celebrated every year in which state?
[A] Sikkim
[B] Tripura
[C] Mizoram
[D] Arunachal Pradesh
Correct Answer: D
8.Who was named the 2023 ITF World Champions by the International Tennis Federation (ITF)?
[A] Carlos Alcaraz
[B] Daniil Medvedev
[C] Novak Djokovic
[D] Rajeev Ram
Correct Answer: C
9.Who is the recipient of the Sahitya Akademi English award for 2023?
[A] Arundhathi Subramaniam
[B] Jhumpa Lahiri
[C] Neelam Saran Gour
[D] Amitav Ghosh
Correct Answer: C
10.Who has been recently awarded the SASTRA-Ramanujan Awards 2023?
[A] Yunqing Tang
[B] Ruixiang Zhang
[C] Shai Evra
[D] Will Sawin
Correct Answer: B
11.What was the primary field of Ved Prakash Nanda, who passed away recently?
[A] Agriculture
[B] Environment Protection
[C] International Law
[D] Human Rights
Correct Answer: C
12.Who is the author of “Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology”?
[A] Yuval Noah Harari
[B] Malcolm Gladwell
[C] Chris Miller
[D] Walter Isaacson
Correct Answer: C
13.Suchetha Satish, who was recently making news for a world record in singing in 140 languages, belongs to which state?
[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Andhra Pradesh
Correct Answer: A
14.Recently, who has been selected for Assam’s highest civilian award ‘Assam Vaibhav’?
[A] Amit Shah
[B] Narendra Modi
[C] Ratan Tata
[D] Ranjan Gogoi
Correct Answer: D
15.Recently, which institution has been selected for the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar-2024 in the institutional category?
[A] 60 Parachute field hospital, UP
[B] 30 Parachute field hospital, UP
[C] KJMU, Lucknow
[D] AIIMS, Delhi
Correct Answer: A
16.Which two BSF personnel were awarded the President’s Medal for Gallantry posthumously on the eve of the 75th Republic Day?
[A] Sanwala Ram Vishnoi and Shishupal Singh
[B] Naik Jasbir Singh and Vikas Choudhary
[C] Sunil Kumar and Satendra Singh
[D] Harminder Singh and Daljeet Singh
Correct Answer: A
17.How many individuals were honored with the Jeevan Raksha Padak Series of Awards-2023?
[A] 28
[B] 29
[C] 30
[D] 31
Correct Answer: D
18.Who has become the first woman to hold the rank of Subedar in the Indian Army?
[A] Preeti Rajak
[B] Rajeshwari Kumari
[C] Manisha Keer
[D] Shreyasi Singh
Correct Answer: A
19.Hage Geingob, who passed away recently, was a President of which country?
[A] Angola
[B] Botswana
[C] Zambia
[D] Namibia
Correct Answer: D
20.Recently, who received the 2024 Best Green Bond-Corporate Award at The Asset Triple A Awards for Sustainable Finance?
[A] HINDALCO
[B] REC Limited
[C] TISCO
[D] NALCO
Correct Answer: B